'); close(); }}
Αδριανουπόλεως 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310402400, 2310402070
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Ο ορισμός της υπογονιμότητας περιλαμβάνει ζευγάρια που παρουσιάζουν δυσκολία στη σύλληψη.

Τα αίτια της υπογονιμότητας μπορεί να είναι ανδρικά, γυναικεία ή να αφορούν και του δύο συντρόφους. Ανάλογα με κλινικούς παράγοντες όπως διάρκεια υπογονιμότητας, ηλικία του ζεύγους κ.λ.π. η αρχική προσέγγιση της υπογονιμότητας μπορεί να γίνει είτε από Γενικό Γυναικολόγο είτε από εξειδικευμένους Γυναικολόγους.

Παρ΄ όλα αυτά έπειτα από μια αρχική προσέγγιση έχει σημασία το ζευγάρι να απευθύνεται σε ειδικούς Γυναικολόγους Αναπαραγωγής με εξειδίκευση στον τομέα της υπογονιμότητας που θα αναλάβει την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση και θα μπορεί να παρέχει ολόκληρο το φάσμα της θεραπευτικής παρέμβασης.

Οι αρχικές εξετάσεις του ζεύγους περιλαμβάνουν μετά την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού πλήρη κλινική εξέταση της γυναίκας, διακολπικό υπερηχογράφημα της γυναίκας και σπερμοδιάγραμμα του συζύγου. Για τον έλεγχο των σαλπίγγων συνήθως συνιστάται υστεροσαλπιγγογραφία (ακτινολογική εξέταση του εκμαγείου της μήτρας και των σαλπίγγων έπειτα από χρήση ειδικού σκιαστικού από ιατρό Ακτινολόγο.

Η υπογονιμότητα είναι σύμπτωμα και όχι διάγνωση, και συνεπώς έχει μεγάλη σημασία από την αρχική διερεύνηση να τεθεί διάγνωση του πιθανού αιτίου της υπογονιμότητας για κάθε ζευγάρι ξεχωριστά. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι μια συνολικά κλινική απόφαση που βασίζεται στο κλινικό προφίλ του ζευγαριού και στην αιτία της υπογονιμότητας τους. Κάθε χώρα αλλά και κάθε εξειδικευμένη ομάδα υπογονιμότητας εφαρμόζει πρωτόκολλα θεραπείας ανάλογα με την διαγνωστική κατηγορία των ζευγαριών.

Σε περιπτώσεις ανεύρεσης παθολογίας στη γυναίκα όπως ινομυώματα, πολύποδες διαφράγματα, κύστες ωοθήκης, κ.λ.π. συνιστάται η αντίστοιχη ενδοσκοπική παρέμβαση (Υστεροσκόπηση, Λαπαροσκόπηση κ.λ.π).

Σε περίπτωση παθολογικού σπερμοδιαγράμματος γίνεται παραπομπή του άνδρα σε Χειρουργό – Ουρολόγο για πλήρη κλινική εκτίμηση, εξέταση και διάγνωση του αιτίου της ανδρικής υπογονιμότητας. Ο Ουρολόγος σε συνεργασία με την γυναικολογική ομάδα θέτει τις θεραπευτικές δυνατότητες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Θεραπεία υπογονιμότητας ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συστηθεί αναμονή, απλή φαρμακευτική θεραπεία, ενδομήτρια σπερματέχυνση (με ή χωρίς χρήση διέγερσης), λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση, εξωσωματική γονιμοποίηση, μικρογονιμοποίηση.