αρχική   gynfert.gr    

Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (ESGE), Λονδίνο , 21 – 24 Σεπτεμβρίου 2011

O Dr Ηλίας Τσάκος, εκπροσώπησε το Κέντρο Γυναικολογίας στο  Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης, που παργματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις 21-24 Σεπτεμβρίου.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε ένα ενδιαφέρον περιστατικό Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.

Λαπαροσκοπική απολίνωση της κύριας παροχής αίματος στη μήτρα. Μια σωτήρια επέμβαση σε περίπτωση αιμορραγίας ενδομήτριου καρκινώματος”.

Τσάκος Ε.*, Τολίκας Α.*, Κατσανίκος Σ.*, Σιούτας Α. **

• * Κέντρο Γυναικολογίας & Γονιμότητας, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

• ** «Καρολίνσκα» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Στοκχόλμη, Σουηδία

 Εισαγωγή: Η απολίνωση των εσω λαγονίων ή των αγγείων της μήτρας είναι μια καλά μελετημένη διαδικασία σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας μετά τον τοκετό, η οποία απαιτεί χειρουργική επέμβαση.  Στην εργασία αυτή, εφαρμόστηκε αυτή η τεχνική σε ένα Γυναικολογικό περιστατικό.

 Τοποθεσία:

Κλινική “Άγιος Λουκάς”, Πανόραμα, Θεσσαλονίκη, ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

 Υλικά – Μέθοδοι (ιστορικό):

Μια ασθενής 27 ετών, μάρτυρας του Ιεχωβά (με Θρησκευτική άρνηση συγκατάθεσης σε μετάγγιση αίματος και παραγώγων αυτού), παρουσίασε μεγάλη κολπική αιμορραγία με Hct  14gr%, και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σε Μαγνητική Τομογραφία απεικονίστηκε μια μάζα στον ισθμό της μήτρας 5-6 εκατοστά σε διάμετρο και κατά την εξέταση υπό αναισθησία βρέθηκε μια εύθρυπτη μάζα με έντονη αιμορραγία που προεξείχε μέσω του τραχήλου.  Έγινε λήψη πολλαπλών βιοψιών και τοποθετήθηκε αιμοστατική κομπρέσσα. 

Την επόμενη μέρα και εν αναμονή της ιστολογικής έκθεσης, η ασθενής συνέχισε να αιμορραγεί έντονα, ενώ αρνήθηκε να δεχτεί αίμα ή μετάγγιση από προϊόντα αίματος και στη συνέχεια αποσταθεροποιήθηκε κλινικά.

Λόγω της κατάστασής της, η υστερεκτομή κρίθηκε  επικίνδυνη για τη ζωή της και έγινε Λαπαροσκόπηση. ‘Εγινε αμφοτερόπλευρη λαπαροσκοπική απολίνωση των κρεμαστήρων των ωοθηκών (IP-ligaments), των ωοθηκικών συνδέσμων και των μητριαίων αρτηριών.  Η διαδικασία ήταν γρήγορη (1 ώρα) και απλή.  Ως αποτέλεσμα, σταμάτησε η αιμορραγία και βελτιώθηκε αιμοδυναμικά η ασθενής της με την ιατρική περίθαλψη στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας.

Σε δεύτερο χρόνο,  έγινε ριζική υστερεκτομία και σε τρίτο χρόνο αμφοτερόπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή για βαθμού ΙΙ, στάδιο Ιβ, σθμικό ενδομητριοειδούς καρκίνωμα. Η ασθενής παρουσίασε καλήν ανάρρωση. 

 Συζήτηση:

Σε αυτήν τη σπάνια περίπτωση, αποδείχθηκε ότι αυτή η τεχνική ήταν η μοναδική επιλογή για τη σωστή διαχείριση ενός περιστατικού που αιμορραγούσε και δεν δεχόταν μετάγγιση αίματος.  Στα χέρια ενός έμπειρου Λαπαροσκοπικού Χειρουργού  είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και πολύτιμη εναλλακτική λύση αντί για υστερεκτομή.

tsakos@gynfert.gr

www.gynfert.gr

 Keywords:  λαπαροσκόπηση, λαπαροσκοπική απολίνωση, καρκίνος του ενδομητρίου, μετάγγιση αίματος, μάρτυρας του Ιεχωβά, λαγόνια αγγεία, αγγεία της μήτρας, αιμορραγία, γυναικολογία, υστερεκτομή