αρχική   gynfert.gr    

Αδενοκαρκίνωμα τραχήλου ελάχιστης αποκλίσεως. Παρουσίαση στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής & Γυναικολογίας, 17-20/5/2012, Θεσσαλονίκη

Τσάκος Η., Τολίκας Α., Καραγκούνης Σ., Μπίμπα Κ.

Κέντρο Γυναικολογίας &  Γονιμότητας  –  Κλινική Άγιος Λουκάς , Θεσσαλονίκη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ασθενής ΚΑ, 48 ετών, προ-εμμηνοπαυσιακή,  μητέρα δύο παιδιών, προσήλθε ασυμπτωματική, για τον ετήσιο τακτικό γυναικολογικό της έλεγχο. Το ιστορικό της περιλάμβανε υποθυρεοειδισμό υπό αγωγή,  εκτομή μορφώματος δεξιού μαστού υπό τοπική αναισθησία (αδένωση με μέτριες ατυπίες) και  δύο Καισαρικές τομές.  Το υπόλοιπο αναμνηστικό της ήταν ελεύθερο, δεν είχε προδιαθεσικούς παράγοντες για καρκίνο ενδομητρίου ή ενδοτραχήλου και τα προηγούμενα τακτικά ετήσια τεστ Παπανικολάου ήταν όλα φυσιολογικά.

ΕΞΕΤΑΣΗ-ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση διαπιστώθηκε διόγκωση του ισθμικού τμήματος της μήτρας και του τραχήλου, ενώ ο έλεγχος με διακολπικό υπερηχογράφημα έδειξε ογκόμορφη εξεργασία μεγέθους 3,5 εκ, στον ενδοτράχηλο και προς τον ισθμό της μήτρας στο οπίσθιο τμήμα αυτού χωρίς επέκταση προς τον αυλό του τραχήλου. Το μόρφωμα ήταν μεικτής ηχογένειας και ιδιαίτερα αγγειοβριθές στον έλεγχο με Doppler.

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι το μόρφωμα δεν διηθούσε τον ορογόνο,  δεν απεικονίστηκαν διογκωμένοι λεμφαδένες και  τα ευρήματα από την υπόλοιπη άνω και κάτω κοιλία και το οπισθοπεριτόναιο ήταν φυσιολογικά.

 

 

ΕΠΕΜΒΑΣΗ-ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Αποφασίστηκε ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων, στην οποία και υποβλήθηκε. Η ιστοπαθολογική εξέταση έδειξε αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας τύπου αδενοκαρκινώματος ελάχιστης αποκλίσεως (minimal deviation adenocarcinoma) που καταλάμβανε σε βάθος τα ¾ του τραχηλικού τοιχώματος (1,5-1,7 εκ).    Η μετεγχειρητική περίοδος επιπλέχτηκε με την παρουσία μεγάλου βαθμού πάρεσης  του αριστερού μηριαίου νεύρου με δυσχέρεια στην βάδιση που αντιμετωπίστηκε με φυσιοθεραπείες και αργή αλλά σταθερή βελτίωση.

Συζητήθηκαν οι περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές που περιλάμβαναν τη  λαπαροσκοπική πυελική λεμφαδενεκτομή ή / και την  ακτινοθεραπεία. Η ασθενής επέλεξε  τη συμπληρωματική ακτινοθεραπεία της πυέλου.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Με την ευκαιρία του περιστατικού, έγινε ανάλυση της διεθνούς βιβλιογραφίας που έδειξε τη σπανιότητα του όγκου αυτού, (1-3%) εκ των τραχηλικών αδενοκαρκινωμάτων και τη δυσκολία της διάγνωσής του. Η  δύσκολη διάγνωση οφείλεται στο γεγονός ότι  η κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου (τεστ Παπανικολάου) και οι μικροβιοψίες είναι συνήθως ψευδώς αρνητικές, ενώ τα απεικονιστικά του χαρακτηριστικά συγχέονται με αυτά των καλοήθων όγκων.

Η πρόγνωση εξαρτάται από το στάδιο και η μέση επιβίωση  είναι πέντε χρόνια για το στάδιο (Ι) και μόλις 5 μήνες για το στάδιο (ΙV).

Η γνώση των χαρακτηριστικών του σπάνιου αυτού όγκου βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vogelsang, P. J., Nguyen, G.-K. and Honoré, L. H. (1995), Exfoliative cytology of adenoma malignum (minimal deviation adenocarcinoma) of the uterine cervix. Diagn. Cytopathol., 13: 146–150. doi: 10.1002/dc.2840130214

Gilks CB, Young RH, Aguirre P, DeLellis RA, Scully RE. Adenoma malignum (minimal deviation adenocarcinoma) of the uterine cervix. A clinicopathological and immunohistochemical analysis of 26 cases. Source Department of Pathology, University of British Columbia,   Vancouver, Canada.