αρχική   gynfert.gr    

Σύγχρονος τρόπος ζωής & καρκίνος του μαστού

Σύγχρονος τρόπος ζωής & καρκίνος του μαστούΟ καρκίνος του μαστού προσβάλει περίπου 1 στις 9 γυναίκες και σε 15% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών.
Σε γυναίκες του Δυτικού κόσμου μεταξύ 40 και 50 ετών ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου.
Η κληρονομικότητα ενοχοποιείται σε μικρό ποσοστό (περίπου 5%-10%) και η πλειοψηφία των γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν έχει ανάλογο ιστορικό. 

Η ιατρική έρευνα ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την εύρεση επιβαρυντικών παραγόντων που σχετίζονται με τη νόσο.
Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν: αυξημένη έκθεση σε οιστρογόνα (πρώιμη εμμηναρχή, αντισυλληπτικό χάπι, καθυστερημένη εμμηνόπαυση κλπ), υπογονιμότητα-ατεκνία, ατομικό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου και καρκίνου παχέως εντέρου και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (δίαιτα, διατροφή, σωματική άσκηση, κάπνισμα, αλκοόλ κλπ).

Η διατροφή συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Γενικά συνιστάται η κατανάλωση ωμέγα 3 και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (πχ σολωμός, σαρδέλες, τόνος, ελαιόλαδο, αβοκάντο κλπ) καθώς και το ποσοστό των ημερησίων θερμιδικών αναγκών που προέρχεται από λίπος να μην ξεπερνά το 20-25%.

Iδιαίτερα σημαντική είναι και η σωματική άσκηση. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη σωματική άσκηση με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού κατά 10-15%. Συνιστάται αεροβική άσκηση για 30 λεπτά (πχ ζωηρό περπάτημα) περίπου 5 φορές την εβδομάδα.

Ο υγιής τρόπος ζωής αφορά και στην κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Η κατανάλωση περισσότερο από ενός αλκοολούχου ποτού ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 20-25 φορές. Επιπλέον υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ καπνίσματος ( διάρκειας καπνίσματος και αριθμού τσιγάρων) και καρκίνου του μαστού.
Συνιστάται επίσης η αποφυγή λήψης φαρμακευτικών οιστρογόνων αν δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής της γυναίκας έχει επηρεάσει και την τεκνοποίηση μεταφέροντας την ηλικία αυτής μετά τα 30 έτη στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι προτιμότερο οι γυναίκες να τεκνοποιούν πριν από την ηλικία αυτή αν και πρακτικά αυτό δεν είναι συχνά εφικτό στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σίγουροι τρόποι αποφυγής του καρκίνου του μαστού και συνεπώς προέχει η έγκαιρη διάγνωσή του.
Αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό, μαστογραφία και υπερηχογράφημα είναι ο χρυσός κανόνας για την πρώιμη διάγνωση της νόσου.

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ”,ΣΑΒ. 17/01/2009