αρχική   gynfert.gr    

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

νεα θεραπεια για καρκινο μαστουΜία επιπλέον θεραπεία είναι ήδη διαθέσιμη για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ενέκρινε τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος μπεβασιζουμάμπη για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό με την καπεσιταβίνη.                                                                                                                               Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται μία επιπλέον θεραπευτική επιλογή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η χρήση εναλλακτικής χημειοθεραπείας κρίνεται ακατάλληλη.
Η παραπάνω προσθήκη συμπληρώνει την έγκριση της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με την καπεσιταβίνη ως θεραπεία 1ης γραμμής για γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού βάσει της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ, RIBBON 1.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, ο συνδυασμός μπεβασιζουμάμπης και καπεσιταβίνης σε σύγκριση με την καπεσιταβίνη (ως μονοθεραπεία) παρουσίασε τα εξής πλεονεκτήματα:
1) αύξηση της επιβίωσης (κατά 45%) 2) μεγαλύτερο διάστημα χωρίς εξέλιξη της νόσου( 8,6 μήνες έναντι 5,7 μηνών) και 3) μεγαλύτερη συρρίκνωση του όγκου (35.4%έναντι 23,6) .
Μία άλλη κλινική μελέτη ( μελέτη Ε2100) προσέφερε την επιστημονική βάση για την έγκριση της χρήσης της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με την πλακλιταξέλη για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Η μελέτη αυτή δείχνει διπλασιασμό της διάμεσης επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου, του συνδυασμού σε σχέση με την πλακλιταξέλη από μόνη της.
Η μπεβασιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που δεσμεύει και αναστέλλει την αντίδραση του παράγοντα VEGF (αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας) ο οποίος αποτελεί τον βασικό παράγοντα αγγειογένεσης του όγκου (μια βασική διαδικασία για την ανάπτυξη του όγκου και τη δημιουργία μεταστάσεων). Η μπεβασιζουμάμπη συμβάλλει στην καταστολή της ανάπτυξης του όγκου, με μικρές επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες για την ασθενή. Η ουσία αυτή αρχικά εγκρίθηκε στις Η.Π.Α για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου το 2004 και έγινε το πρώτο αντιαγγειογενετικό φάρμακο ευρέως διαθέσιμο. Σήμερα, η ουσία αυτή, μετά από χρήση πέραν των 6 ετών, παρέχει αποδεδειγμένο όφελος σε διάφορους τύπου καρκίνου. Σε 1,000.000 ασθενείς έχει χορηγηθεί το φάρμακο αυτό έως σήμερα.                                                                                                                                                                                                 Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική μελέτη που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 μελέτες διεθνώς, σχετικά με τη χρήση της ουσίας σε περισσότερα από 50 είδη όγκου (καρκίνος του παχέος του εντέρου, καρκίνος του μαστού, καρκίνο εγκεφάλου, καρκίνο στομάχου ωοθηκών κτλ. ) σε διάφορα στάδια της νόσου.
Η καπεσιταβίνη αποτελεί μια από του στόματος στοχευμένη χημειοθεραπεία που μπορεί να ληφθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Ο μηχανισμός δράσης της περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του αντικαρκινικού παράγοντα 5FU απευθείας εντός των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι του ασθενούς, μειώνοντας τον αριθμό των επισκέψεων στο Νοσοκομείο. Είναι εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του μεταστατικού καρκίνου του στομάχου καθώς και για τη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.