αρχική   gynfert.gr    

Εξέταση αίματος ανιχνεύει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας απλής εξέτασης αίματος, η οποία θα ξεχωρίζει τις γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο μαστού, έχουν ανακαλύψει ερευνητές, διαπιστώνοντας μια ισχυρή σχέση μεταξύ του κινδύνου της ασθένειας και της μοριακής μεταβολής ενός γονιδίου των λευκών αιμοσφαιρίων.

Οι ερευνητές, χρηματοδοτούμενοι από την εκστρατεία Breast Cancer Campaign, ανάλυσαν 1380 δείγματα αίματος από γυναίκες διαφόρων ηλικιών, 640 από της οποίες αργότερα εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Ανακαλύφθηκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της μοριακής μεταβολής στο γονιδίου ΑΤΜ των λευκών αιμοσφαιρίων και του κινδύμνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.  Οι επιστήμονες εξέτασαν μια χημική διαδικασία, τη μεθυλίωση, η οποία θέτει σε λειτουργία ή εξουδετερώνει γονίδια.  Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης στο ΑΤΜ γονίδιο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνου του μαστού από εκείνες με χαμηλότερα επίπεδα.

Κατά μέσο όρο, οι εξετάσεις αίματος πραγματοποιήθηκαν τρία χρόνια πριν την εμφάνιση του καρκίνου.  Σε πολλές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα εώς την εμφάνιση της ασθένειας έφτανε και τα 11 χρόνια.  Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εμφανή σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60.

Η μεθυλίωση είναι ένας επιγενετικός μηχανισμός που επιτρέπει στα γονίδια να επηρεάζονται από την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ορμόνες, ακτινοβολία, το αλκοόλ, το κάπνισμα, ρύπανση, κτλ.  Όλο και περισσότερο, τέτοιας φύσης επιγενετικοί μηχανισμοί θεωρούνται σημαντικοί στην εμφάνιση του καρκίνου.

Ο δρ. Τζέιμς Φλάναγκαν από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η γενετική τροποποίηση συμβάλλει στον κίνδυνο της ασθένειας.  Επισημαίνει ότι αυτή η νέα μελέτη φανερώνει ότι επιγενετικές μεταβολές ή διαφορές στον τρόπο με τον οποίο γονίδια τροποποιούνται, επίσης παίζουν ρόλο. Υπάρχει η ελπίδα ότι η έρευνα αυτή συμβάλλει στην κατανόηση  της επιγενετικής στον  καρκίνο του μαστού, και ότι στο μέλλον θα βρεθούν περισσότερα γονίδια που συμβάλουν στον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Cancer Research”.

Το γονίδιο ΑΤΜ συνδέεται και με άλλα είδη καρκίνου, όπως λέμφωμα και λευχαιμία.

Ο δρ. Φλάναγκαν δήλωσε ότι η έρευνα θέτει τη δυνατότητα μιας απλής εξέτασης αίματος που θα αξιολογεί τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο.  Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα ξεχωρίζει ποιες γυναίκες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από προληπτικές παρεμβάσεις.

 

Keywords:  καρκίνος μαστού, μεθυλίωση, ΑΤΜ γονίδιο, επιγενετικός μηχανισμός.