αρχική   gynfert.gr    

Ανακάλυψη του γονιδίου PHGDH που σχετίζεται με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ανακάλυψη του γονιδίου PHGDH που σχετίζεται με  τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.Σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Ναture” παρουσιάστηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου White Head της Μασαχουσέτης η ανακάλυψη του γονιδίου ΡΗGDH.  Το γονίδιο αυτό παρουσίασε υπέρ έκφραση στο 70% των όγκων μαστού που δεν ανταποκρίνονται στις ορμονοθεραπείες. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η μέθοδος που παρουσιάστηκε  παράγει γρήγορο αποτέλεσμα και επιπλέον με την τεχνική αυτή θα μπορούσε να ελέγξει ταυτόχρονα εκατοντάδες γονίδια.  Συνεπώς  η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να  έχει σημαντική επίδραση στην  ανάπτυξη  θεραπειών.

Η πλειοψηφία των καρκίνων του μαστού, περίπου τα 2/3, είναι ορμονοεξαρτώμενοι και συνεπώς έχουν αναπτυχθεί φάρμακα τα οποία παρεμβαίνουν στη διαδικασία της ενεργοποίησης του καρκίνου από τις ορμόνες.  Φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη και οι αναστολείς της αρωματάσης,  αποτελούν αποτελεσματικές θεραπείες σε περιπτώσεις ορμονεξαρτώμενων όγκων του μαστού.
Ωστόσο, στο  1/3 των καρκίνων του μαστού που δεν είναι ορμονοεξαρτώμενοι, οι θεραπείες δεν είναι δραστικές και συνεπώς οι θεραπευτικές επιλογές των ασθενών είναι μειωμένες.  Με τη νέα ανακάλυψη φάνηκε ότι υπάρχει υπέρ έκφραση του γονιδίου ΡΗGDH στην πλειοψηφία των όγκων που δεν ανταποκρίνονται στις ορμονοθεραπείες.

Ο μηχανισμός δράσης φάνηκε ότι είναι η υπέρ έκφραση του γονιδίου, η οποία αλλάζει τη χημεία των καρκινικών κυττάρων και εμπλέκεται στην παραγωγή του αμινοξέως  Σερίνη.     Συνέπεια των παραπάνω θα μπορούσε πιθανόν να είναι η ανακάλυψη θεραπειών που θα  στοχεύουν στο μονοπάτι της Σερίνης  αν και όπως σημείωσε ο επικεφαλής της  ομάδας Δρ. Richard Posemato  “θεωρείται πρώιμο ακόμη να προβλεφθεί εάν τέτοιου είδους θεραπείες θα ήταν αποτελεσματικές σε μεγάλη κλίμακα”.