αρχική   gynfert.gr    

Ένα βήμα πιο κοντά στην πρόβλεψη των αποβολών.

Τι γνωρίζουμε ήδη για τις αποβολές:  1 στις 5 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή ιδιαίτερα στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση αιμορραγίας κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έως τώρα δεν υπήρχε αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης της εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Συνεπώς, οι έγκυοι με συμπτώματα επαπειλούμενης κύησης υποβάλλονται σε πολλαπλές (συχνά) περιττές και (ενίοτε) επιζήμιες παρεμβάσεις (πχ εξετάσεις αίματος, υπερηχογραφήματα, νοσηλεία σε Νοσοκομείο, παραμονή στο κρεβάτι, χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης ή / και χαμηλού Μοριακού βάρους Ηπαρίνη, χορήγηση στεροειδών ή θεραπεία προγεστερόνης). Αυτή η αντιμετώπιση «ρουτίνας» ενδέχεται να τροποποιηθεί υπό το φως των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής.

Νέα δεδομένα: Η επιστημονική  ομάδα του Dr Adam, από το Νοσοκομείο St. Mary’s, του Μάντσεστερ της Αγγλίας, ανακοίνωσε στο Συνέδριο  Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Στοκχόλμη, τον Ιούλιο του 2011, τη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας της κύησης (Pregnancy Viability Index, PVI). Ο δείκτης αυτός προκύπτει από τον συνυπολογισμό ορισμένων δεδομένων της εγκυμοσύνης που απειλείται με αποβολή και μπορεί να προβλέψει, ποιες εγκυμοσύνες έχουν φυσιολογική εξέλιξη και ποιες καταλήγουν σε αποβολή. Η αξιοπιστία του δείκτη αυτού υπολογίστηκε στο 94% σε περίπτωση κύησης με καλή εξέλιξη και στο 77% στην περίπτωση της αποβολής.
Στη μελέτη αυτή, συμμετείχαν 112 γυναίκες με επαπειλούμενη κύηση, μεταξύ 6ης -10ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Κάθε γυναίκα μελετήθηκε επί 5 εβδομάδες κατά την διάρκεια των οποίων υποβάλλονταν σε τακτικά υπερηχογραφήματα, καταγραφή των συμπτωμάτων (πόνος και αιμορραγία) και εβδομαδιαία μέτρησης 2 ορμονών στο αίμα: της Προγεστερόνης και της Ανθρώπινης Χοριακής Γοναδοτροπίνης (HCG). Το συμπέρασμα ήταν ότι οι ακόλουθοι 6 παράγοντες επηρέαζαν περισσότερο τον κίνδυνο αποβολής: το ιστορικό υπογονιμότητας, η ηλικία και το μήκος του εμβρύου, η σοβαρότητα της αιμορραγίας και τα επίπεδα των 2 ορμονών στο αίμα της εγκύου. Ο συνδυασμός της σοβαρότητας της αιμορραγίας και των επιπέδων της ορμόνης HCG, δημιούργησε τον δείκτη βιωσιμότητας της κύησης (PVI) ο οποίος προέβλεψε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια ποιές κυήσεις πραγματικά κινδύνευαν να οδηγηθούν σε αποβολή και ποιές όχι.

Πηγή: Human Reproduction update: ESHRE, Ιούλιος 2011