αρχική   gynfert.gr    

Το κάπνισμα της εγκύου αυξάνει (και) την πιθανότητα ανωμαλιών διάπλασης του εμβρύου

Το κάπνισμα της εγκύου αυξάνει (και) την πιθανότητα ανωμαλιών διάπλασης του εμβρύουΤο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης  (εκτός των άλλων παρενεργειών που έχει) αυξάνει και τον κίνδυνο ανωμαλιών στο έμβρυο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011 στο επιστημονικό περιοδικό «Human Reproduction Update».
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που καπνίζουν, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από ανωμαλίες όπως ραιβοϊπποποδία.  Επιπλέον,  το κάπνισμα προκαλεί 33% παραπάνω κίνδυνο για ανωμαλίες του κρανίου, των άκρων και του γαστρεντερικού συστήματος.   Συνοπτικά, το κάπνισμα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ανωμαλιών στο έμβρυο.  Επίσης, τονίζεται ότι έχει ήδη αποδειχθεί ο αυξημένος κίνδυνος στις περιπτώσεις αυτές για αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και γέννηση ελλιποβαρών νεογνών.

Συμπέρασμα: Πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των γυναικών και των συντρόφων τους σχετικά με τη δηλητηριώδη επίδραση του καπνίσματος στον οργανισμό του εμβρύου.

“Maternal smoking in pregnancy and birth defects: a systematic review based on 173,687  malformed cases and 11.7 million controls.” Allan Hackshaw, Charles Rodeckand Jodie Boniface. Hum. Reprod. Update (julyy 11, 2011; doi: 10.1093/humupd/dmr022)