αρχική   gynfert.gr    

Αποκωδικοποίηση γονιδιώματος εμβρύου.

Ένα δείγμα αίματος από τη μέλλουσα μητέρα και ένα δείγμα σάλιου από το μέλλοντα  πατέρα ήταν αρκετά για να αποκωδικοποιηθεί το γονιδίωμα ενός εμβρύου 18 εβδομάδων.

Το επίτευγμα, που παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine» από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός γενετικού τεστ που θα “σαρώνει” το έμβρυο για γενετικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τμήματα από το DNA του εμβρύου τα οποία βρίσκονται στο αίμα της μητέρας και, στη συνέχεια, ένωσαν αυτά τα γενετικά κομμάτια προκειμένου να δημιουργήσουν έναν πλήρη χάρτη του εμβρυϊκού γονιδιώματος.  Η ακρίβεια αυτού του “χάρτη”, που φτάνει στο 98%,  αποδείχθηκε μετά από σύγκριση με το πραγματικό DNA του παιδιού μετά τη γέννησή του.

Εκτιμάται ότι η νέα τεχνική μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση γενετικών διαταραχών που δεν είναι εμφανείς στους γονείς αλλά εμφανίζονται στο ωάριο, το σπερματοζωάριο ή κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη αλλά πιθανολογείται ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν απ’ο υην εφαρμογή της στην  κλινική πράξη. Η νέα μελέτη θέτει επίσης σοβαρά ηθικά ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των αγέννητων εμβρύων. Για παράδειγμα, οι οργανισμοί κατά της έκτρωσης υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου τεστ αναμένεται να οδηγήσει σε μια δραστική αύξηση των αμβλώσεων.

 

Keywords:  γονιδίωμα εμβρύου, DNA, γενετικές διαταραχές