αρχική   gynfert.gr    

Αισιόδοξα νέα για γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές.

αισιοδοξια για επαναλαμβανομενες αποβολεςΤι γνωρίζουμε ήδη για τις αποβολές: Σε κάθε εγκυμοσύνη υπάρχει ένας κίνδυνος αποβολής που αγγίζει το 20%. Η  πλειοψηφία των γυναικών μετά από μία ή δύο αποβολές θα έχει ξανά εγκυμοσύνη με ευτυχή κατάληξη. Παρόλα αυτά μια ειδική κατηγορία ζευγαριών, μεταξύ 1% με 2%, παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές (3 ή περισσότερες) γεγονός που προκαλεί μεγάλου βαθμού άγχος και προβλήματα. Τα ζευγάρια αυτά, συνήθως παραπέπτονται σε Ειδικούς γιατρούς της Αναπαραγωγής και της Γυναικολογίας και υποβάλλονται σε πολλαπλές εξετάσεις, με στόχο την εύρεση των αιτίων των αποβολών. Τα συχνότερα αίτια των αποβολών ανευρίσκονται προβλήματα όπως: θρομβοφιλία, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, προβλήματα DNA του ζευγαριού, ανατομικές ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, ανδρολογικά προβλήματα κ.λ.π. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αποβολές χαρακτηρίζονται ως ιδιοπαθείς ή άγνωστης αιτιολογίας, καθώς από τις εξετάσεις δεν προκύπτει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Νέα δεδομένα: Σύμφωνα με 2 μελέτες που παρουσιάστηκαν από τη Δανία και την Ολλανδία και σε σύνολο 1.213 περιππτώσεων  παρατηρήθηκε ότι  περίπου το 75% των ζευγαριών με ιστορικό 3 ή και περισσότερων αποβολών απέκτησε υγιές παιδί.

Συμπέρασμα: Τα νέα είναι αισιόδοξα για τα ζευγάρια που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία τα οποία θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε με την ειδική ιατρική αντιμετώπιση και υποστήριξη να συνεχίσουν την προσπάθεια τους για την απόκτηση παιδιού.