αρχική   gynfert.gr    

Αποχαιρετισμός στον “πατέρα” της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ο Robert Edwards με τον Jack και την Sophie Emery, δύο παιδιά που αποκτήθηκαν μέσω εξωσωματικής, το 1998 στο Λονδίνο. (Φωτογραφία: Alastair Grant, AP)

Ο πρωτοπόρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο οποίος χάρισε ελπίδα σε εκατομμύρια ζευγάρια που προσπαθούν να γίνουν γονείς, απεβίωσε σε ηλικία των 87 ετών.

Ο καθηγητής Sir Robert Edwards άρχισε 5 δεκαετίες πριν τον πειραματισμό του με την εξωσωματική γονιμοποίηση σε συνεργασία με τον Patrick Steptoe. Η εργασία τους οδήγησε στη γέννηση της Louise Brown, του πρώτου παιδιού εξωσωματικής γονιμοποίησης, στο Oldham General Hospital της Βρετανίας το 1978.

Tο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ανακοίνωσε ότι η εργασία του είχε τεράστια επίδραση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2010 έλαβε το βραβείο Nobel ιατρικής, για πολλούς επιστήμονες μια αναγνώριση που ήρθε καθυστερημένα στον επιστήμονα που με το έργο του χάρισε ζωή σε εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο το κόσμο.

Το έργο του στηρίχθηκε στην πίστη του ότι “το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η απόκτηση ενός παιδιού” και ότι “τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από ένα παιδί.”

Από το 1978 έως σήμερα, έχει γίνει τεράστια πρόοδος στον τομέα της Yποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του πρωτοπόρου Edwards στη διάρκεια της ανακοίνωσης της επιτυχίας του
“Είμαστε στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους”.

 

 

Keywords: Robert Edwards, Louise Brown, εξωσωματική γονιμοποίηση