αρχική   gynfert.gr    

Mεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη. Παγκόσμια πρωτιά.

Στη Σουηδία, τον Σεπτέμβρη του 2012, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μεταμόσχευση μήτρας από δύο μητέρες αντίστοιχα στις κόρες τους.  Οι δύο επιτυχημένες επεμβάσεις έγιναν από Σουηδούς γιατρούς του Γκέτενμποργκ με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής-γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ και με τη συμμετοχή του Έλληνα Χειρουργού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέα Τζάκη.Από τη μια ασθενή είχε αφαιρεθεί η μήτρα λόγω καρκίνου του τραχήλου και η άλλη είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα.

Οι μεταμοσχεύσεις θεωρούνται επιτυχείς μόνο εάν οι  λήπτριες μπορέσουν να τεκνοποιήσουν.  Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε πρόκληση ωορρηξίας και λήψη ωαρίων πριν την επέμβαση.  Σε ένα χρόνο, και εφόσον η υγεία τους το επιτρέπει, τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα τους θα αποψυχθούν και θα μεταφερθούν στην «καινούρια» μήτρα τους.

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Τουρκία από μια νεκρή δότρια σε μια νεαρή γυναίκα (όχι από μητέρα σε κόρη).  Η πρώτη ευρέως γνωστή μεταμόσχευση μήτρας από ζωντανή δότρια είχε γίνει το 2000 στη Σ. Αραβία, όμως το όργανο έπρεπε  να αφαιρεθεί μετά από τρεις μήνες λόγω θρόμβωσης του αίματος της λήπτριας.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής που θα δώσει νέα διάσταση στις αναπαραγωγικές ικανότητες των γυναικών.

Keywords:  μεταμόσχευση μήτρας από μητέρα σε κόρη