αρχική   gynfert.gr    

Ωάρια από βλαστικά κύτταρα: ελπίδα για υπογόνιμα ζευγάρια

Εδώ και 60 χρόνια επικρατεί η αντίληψη ότι οι γυναίκες γεννιούνται με μία παρακαταθήκη ωαρίων που θα παράγουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ότι αυτό το απόθεμα δεν ανανεώνεται με κανένα τρόπο. Η ανακάλυψη, όμως, βλαστικών κυττάρων στις ωοθήκες έξι γυναικών, ηλικίας 22 έως 33, που μπόρεσαν στη συνέχεια να παράγουν ωάρια ανοίγει το δρόμο για νέου τύπου θεραπείες  υπογονιμότητας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine” 3/2012, από την επιστημονική ομάδα του Βιολόγου αναπαραγωγής Τζόναθαν Τίλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, συμφωνεί με τα συμπεράσματα παρόμοιας μελέτης από ερευνητές στη Σαγκάη.

Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε πρώτα σε ποντίκια με επιτυχία. Στη συνέχεια, κατάφεραν να εντοπίσουν και να απομονώσουν βλαστικά κύτταρα ικανά να παραγάγουν ωάρια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, μέσω της ανίχνευσης της πρωτεϊνης DDX4, η οποία εντοπίζεται μόνο στην επιφάνεια βλαστικών κυττάρων. Τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και μετατράπηκαν σε ανώριμα ωάρια, με φυσιολογική λειτουργία.

Το επόμενο βήμα είναι να αποδειχθεί ότι αυτά τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν νέα ωάρια με φυσικό τρόπο μέσα στην ωοθήκη. Στη συνέχεια, τα ωάρια πρέπει να γονιμοποιηθούν για να ελεγχθεί η δυνατότητα δημιουργίας  εμβρύων, κάτι που ήδη είναι εφικτό σε πειραματόζωα.

Μια τέτοια επιτυχία θα μπορούσε να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δίνοντας ελπίδες σε πολλές γυναίκες όπως  για παράδειγμα  καρκινοπαθείς, γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ή γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.

Link: www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/abs/nm.2669.html (με συνδρομή)

Keywords: ωάριο, ωάρια, κύτταρα, υπογονιμότητα, βλαστικά κύτταρα, εξωσωματική, γονιμοποίηση, γυναίκες

Ετικέτες: