αρχική   gynfert.gr    

Ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Dr Ηλίας Τσάκος, υπεύθυνος της μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryoclinic, μιλά στο Περιοδικό της Κλινικής “Αγίου Λουκά” για την εξέλιξη της Γυναικολογίας τα τελευταία χρόνια, για το μέλλον στην αντιμετώπιση της γονιμότητας και δίνει βασικές συμβουλές στα ζευγάρια.

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι παγκόσμιο, το βασικό αίτιο είναι η καθυστέρηση στη δημιουργία της οικογένειας, π.χ. γυναίκα άνω των 35 και άνδρας 40 και άνω.
30-tsakos-00
Μπορείτε να περιγράψετε την εξέλιξη της Γυναικολογίας τα τελευταία χρόνια;
Η Γυναικολογία είναι μια ιατρική ειδικότητα με ταχύτατη ανάπτυξη. Κατά την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε συγκλονιστική εξέλιξη σε όλους τους τομείς και τις υποειδικότητές της. Ξεχωρίζω την εξέλιξη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την ενδοσκοπική χειρουργική, τη λαπαροσκόπηση και την υστεροσκόπηση που αποτελούν και τα πεδία ενδιαφέροντός μου.Στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή βελτιώθηκε η θεωρητική μας κατανόηση, τα φάρμακα, η τεχνολογία και συνολικά βελτιώθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι διπλασιάστηκε η πιθανότητα εγκυμοσύνης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, από περίπου 20% στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 40% σήμερα, για γυναίκες κάτω των 40ετών. Επιπλέον, μειώθηκαν σημαντικά οι επιπλοκές της εξωσωματικής, όπως π.χ. το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών και οι πολύδυμες κυήσεις. Αντίστοιχα, στην ενδοσκοπική χειρουργική σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και, πλέον, η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση ως θεραπευτικές επιλογές στη Γυναικολογία.Στις εξελίξεις της δεκαετίας, πρέπει να αναφερθεί και η πρόοδος στην προληπτική Γυναικολογία που επιτεύχθηκε με την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του ιού των Ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και η εφαρμογή του ελέγχου του ιού HPV στην κλινική πράξη. Οι δύο αυτές εξελίξεις προβλέπεται να βελτιώσουν σημαντικά την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που αποτελεί παγκόσμια μάστιγα της υγείας των γυναικών.

Από το 1999 που επιστρέψατε από την Αγγλία, συνεργάζεστε αποκλειστικά με την Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ». Πείτε μας την εμπειρία σας.
Ο “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ” είναι μια σύγχρονη Γενική Κλινική, χτισμένη σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1975 και ανακαινίστηκε πλήρως και επεκτάθηκε πρόσφατα. Το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι παγκόσμιο, το βασικό αίτιο είναι η καθυστέρηση στη δημιουργία της οικογένειας, π.χ. γυναίκα άνω των 35 και άνδρας 40 και άνω. Τα παραπάνω είναι γνωστά στους περισσότερους, όπως επίσης και το κοινωνικό πρόσωπο της Κλινικής που συνδυάζει επιστήμη και ανθρωπιά.Η δική μου εμπειρία έχει να κάνει με τους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτόν το ζωντανό οργανισμό, το προσωπικό και τη Διεύθυνση. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τη διαφορά, από τα πλυντήρια, έως τα χειρουργεία. Και από το πάρκινγκ έως τις διοικητικές υπηρεσίες. Με ενθουσιασμό, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, ο καθένας στο πόστο του. Ιδιαίτερα αναφέρομαι στο προσωπικό των χειρουργείων που αποτελούν αφανείς ήρωες και καθημερινούς συμπαραστάτες μας. Επιπλέον, η Διεύθυνση της Κλινικής έχει πάντα την «πόρτα ανοιχτή» και πραγματικά και μεταφορικά, για οποιοδήποτε θέμα, πρόταση ή πρόβλημα παρουσιαστεί.

Μπορείτε να περιγράψετε το μέγεθος του προβλήματος υπογονιμότητας στην Ελλάδα;
Το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι παγκόσμιο, αφορά ένα στα επτά ζευγάρια και στην Ελλάδα της κρίσης αποκτά κολοσσιαίες διαστάσεις. Το βασικό αίτιο είναι η καθυστέρηση στη δημιουργία της οικογένειας, π.χ. γυναίκα άνω των 35 και άνδρας 40 και άνω.

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές για τα ζευγάρια;
Τα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδιά πρέπει να μιλήσουν με τον Γυναικολόγο τους. Έγκαιρα. Αύριο. Να προγραμματίσουν μια επίσκεψη γονιμότητας. Ελεύθερες, νέες κοπέλες, συνιστάται να κάνουν έναν ορμονικό έλεγχο και να συζητήσουν την περίπτωσή τους. Μια εκτίμηση γονιμότητας, με βάση το ιστορικό και τις εξετάσεις, θα τις βοηθήσει να πάρουν αποφάσεις ζωής έχοντας μια εικόνα της γονιμότητάς τους, και ίσως λάβουν υπʼ όψιν εναλλακτικές λύσεις και τεχνικές, όπως είναι η συντήρηση γονιμότητας με κρυοσυντήρηση ωαρίων. Γυναίκες που σκέφτονται την τεκνοποίηση. Παρομοίως. Μην καθυστερείτε.Κάποια ήπια προβλήματα μπορούν να λυθούν με απλές θεραπείες, π.χ. πρόκληση ωορρηξίας ή σπερματέγχυση στα 35, λίγα χρόνια αργότερα είναι απαραίτητη η εξωσωματική γονιμοποίηση. Μετά τα 40, ακόμα και με εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι συχνά δύσκολη η επίτευξη εγκυμοσύνης. Συνοψίζοντας, ένα ζευγάρι μπορεί με απλές εξετάσεις να ελέγξει τη γονιμότητά του: με έλεγχο των επιπέδων της ορμόνης Anti-Mullerian (ΑΜΗ), σαλπιγγογραφία και σπερμοδιάγραμμα.

Πείτε μας για το Νέο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής “EmbryoClinic”. Τι καινούργιο έχει να προσφέρει στο χώρο;
Στο EmbryoClinic καταθέσαμε συνολική εμπειρία πολλών δεκαετιών από30-tsakos-01 πολλά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Κέντρο χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία, από τα υλικά κατασκευής, τα φίλτρα αέρα και τα συστήματα ελέγχου, έως τα μικροσκόπια, τους επωαστικούς κλιβάνους και τους θαλάμους νηματικής ροής. Τα κλινικά πρωτόκολλα, γυναικολογικά και εμβρυολογικά, είναι σχεδιασμένα με βάση την απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και την ελαχιστοποίηση του κόστους για το ζευγάρι. Δίνουμε έμφαση στην ιατρική ομάδα και την Ψυχολογία του ζευγαριού. Ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους, Γυναικολόγους, Ουρολόγους κ.λπ. να συνοδεύσουν το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έχουμε πιστοποίηση κατά ISO 9001:1998 από την ΤÜV, στα πλαίσια της δέσμευσης για κορυφαία ποιότητα υπηρεσιών. Κυρίως, αγαπάμε αυτό που κάνουμε και το αποδεικνύουμε έμπρακτα εδώ και 15 χρόνια.

Ποιο είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση της γονιμότητας; Τι εύχεστε να πετύχει η επιστήμη στα επόμενα χρόνια;
Η βασική επιστημονική πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της γήρανσης των ωοθηκών και των ωαρίων, η οποία προκύπτει με την προχωρημένη ηλικία της γυναίκας. Με την προχωρημένη ηλικία, η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται, αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής και αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. Επανάσταση στο χώρο αναμένεται να φέρει μια τεχνική που είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο – η δημιουργία ωαρίων από βλαστικά κύτταρα. Μια τέτοια επιτυχία θα μπορούσε να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δίνοντας ελπίδες σε πολλές γυναίκες, όπως για παράδειγμα καρκινοπαθείς, γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ή γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.Η εργαστηριακή ωρίμανση ωαρίων περιλαμβάνει την ωρίμανση σε εργαστηριακές συνθήκες, με τη βοήθεια ειδικών καλλιεργητικών υλικών και συνθηκών. Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει μεγάλο περιθ ώριο για πρόοδο και αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στο μέλλον της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όσον αφορά το εργαστήριο εξωσωματικής, αναμένουμε με μεγάλο ενθουσιασμό κάποια εξέλιξη στα καλλιεργητικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια εμβρύων, καθώς και νέες τεχνικές οι οποίες θα αυξήσουν τα ποσοστά εμφύτευσης των εμβρύων και, συνεπώς, θα οδηγήσουν σε καλύτερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

30-tsakos-04
Ηλίας Τσάκος
FRCOG, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διαπιστευμένο Μέλος Βρετανικής Ακαδημίας Γυναικολόγων
www.klinikiagiosloukas.gr